Werkbezoek brandweerkazerne

© Mieke Peters

Donderdag 5 april zijn alle fracties uitgenodigd voor een bezoek aan de brandweer in het kader van het introductieprogramma. Wij hebben als (nieuwe) VVD-fractie uitleg gekregen over welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van veiligheid binnen onze gemeente. Tijdens dit werkbezoek op onze eigen brandweerkazerne werden korte presentaties gegeven door onder andere politie, brandweer en team Toezicht en Handhaving.

Daarnaast kregen we een rondleiding door de kazerne. De brandweermannen vertelden met veel passie over het werk dat zij gedurende de week doen. Naast 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp bieden aan mens en dier in nood is het vergroten van veiligheidsbewustzijn van de Schiedammers een belangrijk onderdeel van hun werkzaamheden. Een brand voorkomen is natuurlijk beter dan een brand te moeten blussen.

Verder houdt de brandweer toezicht en geeft de brandweer advies op het gebied van brandveiligheid, omgevingsveiligheid, evenementenveiligheid en industriƫle veiligheid. En ondersteunt het team de gemeente bij veiligheidsvraagstukken.

Tijdens onze rondleiding werden we opgeschrikt door een brandmelding waarbij onze rondleiders direct moesten uitrukken. Binnen 4 minuten vanaf de melding waren zij ter plaatse en wij konden meekijken op het scherm waar ze zich precies bevonden. Mooi en heel belangrijk werk!