Oud-fractievoorzitter Will van Wijk met pensioen

Will van Wijk gaat na 55 jaar docent te zijn geweest nu ├ęcht met pensioen

Will van Wijk loopt door de gang van het Lentiz Life College in Schiedam als hij toevallig getuige is van een onderonsje tussen twee leerlingen. Een jongen spreekt een meisje aan met 'goedemorgen slet'. De docent Nederlands, Engels en rekenen twijfelt geen moment en grijpt in. ,,Potverdorie, wat zeg jij nou? Dat is een heel mooi meisje ja, die spreek je niet op die manier aan'', klinkt het streng. De jongen zegt 'sorry meneer' en druipt af.


Maak kennis met Will van Wijk, de Schiedammer die ondanks zijn leeftijd van 75 met zijn luide radiostem en imposante verschijning een natuurlijk gezag uitstraalt. Maar ook een man die het na 55 jaar nog steeds geweldig vindt om voor de klas te staan. Toch gaat hij over twee weken met pensioen. Tenminste, dat is de bedoeling. 

,,Ik zit dit jaar 55 jaar in het onderwijs, ben 50 jaar getrouwd en werk ook nog eens 25 jaar op het Lentiz College. De schoolleiding leek het wel een mooi moment om te stoppen. Maar ik moet er nog even aan wennen'', bekent hij. ,,Tegelijkertijd wil ik ook voorkomen dat men gaat zeggen: 'Daar heb je die zeurpiet weer'. Dat moet je niet willen.'' Om er aan toe te voegen: ,,Maar als ze me nodig hebben, mogen ze altijd bellen.'' 

Het is niet de eerste keer dat hij stopt. Op zijn 62ste verliet hij ook al een keer het onderwijs om van zijn 'oude dag' te kunnen genieten. ,,Maar toen was er een probleem met een leraar Engels. Of ik tijdelijk kon invallen, was de vraag. Nou, ik zit er dertien jaar later nog steeds'', schaterlacht hij. 

Met evenveel plezier probeert hij, net zoals hij als 'broekie' op 8 juni 1964 op de Marijkeschool begon, elke dag weer bij zijn leerlingen het 'juiste handvat' te pakken te krijgen om het beste uit iemand te halen. ,,Zeker op een school als het Lentiz is het voor sommige leerlingen een opgave om een diploma te halen. Ik vind het fijn om hen daarbij te helpen.'' Overigens is Van Wijk wel iemand van de structuur. Bij hem in de klas (hij heeft als enige docent een eigen lokaal op de vierde etage, waar nu al op geaasd wordt) zijn smartphones niet welkom, boeken wel. Ook moet er worden geluisterd. ,,Bij mij wordt er hard gewerkt. Als je dat doet blijft er ook tijd over om te lachen'', is zijn credo. 

Leerlingen herkennen hem nog altijd. ,,Soms loop ik door de stad en dan stopt er een grote BMW. Als het raampje open gaat hoor ik: 'dag meneer Van Wijk, hoe gaat het met u?' Nou, met jou gaat het zo te zien een stuk beter, denk ik dan.''

Sinterklaas

Van Wijk is naast docent cricketfan en al zestig jaar vrijwilliger bij Hermes DVS, maar ook gids op de fluisterboot en hij speelt jaarlijks Sinterklaas. Ook vervulde hij talloze bestuursfuncties in de stad. Daarnaast was hij twintig jaar fractievoorzitter van de VVD. Het wethouderschap liet hij echter aan zich voorbij gaan. ,,Ik vond politiek geweldig, maar ik had geen eelt op mijn ziel, was er dus niet geschikt voor.'' 

De Schiedammer is een paar weken geleden al verrast door zijn leerlingen, in september volgt er nog een etentje met collega's en dat is het dan. ,,Ik vind het goed zo. Ik ben al in het bezit van de M.C.M. de Groot-speld en ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mooie schouderklopjes die iedereen af en toe nodig heeft. Ook de kinderen hier op school. Ik hoop dat ze die nu van iemand anders krijgen'', besluit hij.

Ik wil voorkomen dat men hier op school zegt: daar heb je die zeurpiet weer.

Artikel afkomstig uit het AD.